Voor wie

Als zwanger worden niet vanzelf gaat
Wanneer je een kinderwens hebt en het zwanger worden niet lukt, komt er van alles op je af. Een spannende tijd vol verwachting verandert in een tijd vol spanning. Mogelijk worden er allerlei onderzoeken gedaan en wordt er al dan niet een oorzaak gevonden en behandelingen worden voorgesteld en opgestart. De artsen lijken het allemaal te weten. Hoe bepaal jij in deze tijd wat jij zelf wilt? Weet je überhaupt wat je zelf wilt? Als je bent aangewezen op eicel- of zaadceldonatie, is dat dan een optie voor jou / jullie?
Daarnaast heb je nog te maken met je omgeving. Wat vertel je wel en wat niet? Hoe ga je om met aankondigingen van zwangerschappen en kraamvisites?
Zowel voor mannen als vrouwen kan dit een hele heftige periode in jullie leven zijn en soms weet je mogelijk niet hoe er allemaal mee om te gaan en kun je wel wat hulp gebruiken. 

Wanneer de komst van een 2de kindje uitblijft

Als je vader of moeder bent van een kindje en je droomt van een groot gezin, maar een volgende zwangerschap blijft uit dan heeft dat ook een grote impact. De wens voor een volgend kind is vaak net zo groot als bij de eerste, alleen vind je nu misschien zelf dat je toch tevreden moet zijn dat je al een kindje hebt. Ook de omgeving kan hier heel stellig in zijn waardoor je je minder vrij voelt om over je wens of je teleurstelling te kunnen praten. Dit maakt het rouwproces extra lastig. 


Als je definitief kinderloos blijft

Wanneer duidelijk wordt dat er geen kind zal komen, omdat dit medisch niet mogelijk is of omdat je zelf kiest om geen behandelingen (meer) te doen, dan kom je in een nieuwe fase van rouw terecht. Er is dan geen hoop meer en dan kun je geconfronteerd worden met de pijn en verdriet. Je kunt ook boos zijn, omdat dit jou overkomt en/of jaloers op anderen die wel een kindje krijgen.
Was er gedurende het medische traject (onderzoek en /of behandelingen) nog veel aandacht van je omgeving, nu valt dat vaak weg. De omgeving is vaak van mening dat je nu je leven weer op kunt pakken, maar eigenlijk begint het voor jou nu pas.
Wie ben je als je geen vader of moeder wordt? Hoe moet het verder met je leven? Wat is de zin van je leven nu nog? Allemaal vragen die dan kunnen opspelen. 

Als je partner wel kinderen heeft

Uit persoonlijke ervaring weet ik dat dit een specifieke situatie is. Je bent zelf (nog) ongewenst kinderloos, maar je partner heeft kinderen uit een eerdere relatie. Soms ben je samen nog in het traject van proberen, soms wil de partner met kinderen er geen meer. Hoe dan ook, als er geen kind komt, is dat voor beiden een ander soort verlies: een van jullie zal nooit zelf ouder worden. Hoe dan ook, je krijgt te maken met de kinderen van de ander. En naast dat dat heel leuk en een aanvulling op je leven kan zijn, brengt het ook allerlei dingen met zich mee. Je wordt meer geconfronteerd met wat jij eigenlijk mist, de ex van je partner (de andere ouder van de kinderen) zal altijd iets delen met jouw partner wat jij niet met hem/haar kan delen. Ook kan het lastig zijn in hoeverre je er met de kinderen over in gesprek gaat.